BILTSHEERLIJK

BILTSHEERLIJK maakt zich zorgen over ons voedsel. Over de effecten die de productie heeft op bodem, klimaat en landschap. Verder neemt het aantal ongezonde voedselproducten toe en hebben slechte voedingspatronen effecten op onze gezondheid. Wat is er nu nog ‘goed’ om te eten?

Als we  als consument duurzaam geproduceerd eten willen kopen blijkt dat niet gemakkelijk en is dat ook zeker niet voor iedereen toegankelijk.  We zien dat de veranderingen in het aanbod maar heel langzaam gaan ondanks de door ons gevoelde urgentie.

Met BILTSHEERLIJK willen daar  iets aan doen op lokaal niveau. Lokaal voedsel betekent eten met je gezonde verstand: begrijpelijk en lekker, beter voor jezelf én de boer én het milieu.

BILTSHEERLIJK wil lokale voedselsystemen verduurzamen, te beginnen in gemeente De Bilt!

BILTSHEERLIJK Initiatiefnemers

Stichting Biltsheerlijk is opgericht door Willy Douma uit Groenekan, Maaike Noorlander uit Bilthoven en Joanne Ronhaar uit De Bilt.

Joanne Ronhaar is landschapsarchitecte, professional ‘groen & klimaat’ en initiatiefneemster van de biologische buurt moestuin de Biltse Biet (gelieerd aan transition town de Bilt). Zij werkt als vrijwilligster voor de Voedselbank De Bilt.

Willy Douma is project medewerkster voor Hivos. Zij houdt zich bezig met mondiale voedsel vraagstukken en transformatie van het voedsel systeem. Zij weet als geen ander welke impact voeding heeft op mens en milieu.

Beiden hebben een breed netwerk dat ingezet wordt voor de ontwikkeling en activiteiten van BILTSHEERLIJK.

Maaike Noorlander van proefjeregio.nl vindt de zelfde thema’s belangrijk. Met haar passie voor lekker eten en koken met eerlijke, heerlijke en vooral lokale producten zet ze zich in voor een (h)eerlijker de Bilt. Geniet van eerlijke producten, omarm je omgeving en proef je regio!

BILTSHEERLIJK wil lokaal en milieuvriendelijk voedsel de normaalste zaak van de gemeente De Bilt maken. Geïnteresseerd?

biltsheerlijk@gmail.com

BILTSHEERLIJK Voedselcafés

Stichting BILTSHEERLIJK organiseert voedselcafé’s waar we onderzoeken, met mensen die betrokken zijn bij lokaal en milieuvriendelijk voedsel, hoe we ons plaatselijke voedselsysteem kunnen versterken.

19 januari wordt stevig gepleit voor lokale voedselmarkten, een Biltse fietsroute, Food Events en educatie op basisscholen. Mensen zien nieuwe kansen en mogelijkheden, waar zij ook na de bijeenkomst mee aan de slag gaan.

Wethouder Brommersma reikt het duurzaamheidssymbool van gemeente De Bilt uit aan Luuk Schouten. Anne Brommersma: “Luuk is duurzaam op meerdere fronten; niet alleen teelt hij biologisch, maar ook weet hij zijn producten lokaal af te zetten en is mede door zijn inzet cultureel erfgoed op landgoed Eyckenstein van de ondergang gered”.

Hieronder vind je ons verslag en het beeldverslag van Frans Lebbe, Fotograaf debiltinbeeld.nl

Beeldverslag Voedselcafé

HOE STAAT HET NU MET ...

1. Fietsroute 'Beleving van voedsel'
20%
2. Markthal voor streekproducten - dorpsstraat in De Bilt
10%
3. (H)eerlijk culinair De Bilt - Foodevent
5%
4. Levend voedselnetwerk
5%
5. Educatie project
20%

Meewerken aan een (H)eerlijker de Bilt?

Kies uit de 5 voedselcafé initiatieven of start je eigen initiatief!

Dit is een demo-winkel voor testdoeleinden — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten